Koffer of backpack

Wil je echt gaan rondreizen en meerdere steden van het land zien dan raad ik zeker weten een backpack aan. Een koffer is een no-go als je avontuurlijk gaat rondreizen. Vaak moet je je verplaatsen met een motortaxi en dan is een koffer echt een no-go. Blijf je maar op 1 plek om lekker te genieten van het Colombiaans zonneke of gewoon een stedentrip, dan zou je er wel voor kunnen kiezen om een koffer mee te nemen.

Vaccinaties

Colombia is een prachtig land maar kent helaas ook prachtig veel ziektes. Belangrijk om je op voorhand goed in te lezen en je voor bepaalde ziektes te vaccineren. Denk hierbij aan DTP, Hepatitis A, Hepatitis B, gele koorts en rabiës. Ja ik weet het, het zijn er best veel maar wel nodig om je reis zorgeloos te laten verlopen. Stel je wordt gebeten door een straathond (en geloof me die lopen er veel) en je hebt de rabiës vaccinaties niet voor de reis laten zetten, dan betekent dit onmiddellijk einde vakantie omdat je de behandeling in België moet krijgen, want de behandeling als je niet gevaccineerd bent hebben ze niet in Colombia. 

Ook goed om te weten dat je niet last minute vaccinaties kan gaan halen, de gele koorts heeft bijvoorbeeld al 10 dagen nodig voordat het vaccin optimaal werkt. Lees voor meer informatie over vaccinaties op reis bij ‘reisgierig en gezondheid’. 

Tussenstop in Amerika

Vluchten met een tussenstop zijn vaak een stuk goedkoper, maar daar komt soms wat extra bij kijken. Vaak zie je dat de vluchten vanuit Europa naar Bogota via Amerika vliegen. Als je een tussenstop maakt in Amerika, heb je een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) nodig, tenzij je in aanmerking komt voor een ander type visum. ESTA is een elektronisch reistoestemmingssysteem voor reizigers. Het is belangrijk om je ESTA op tijd aan te vragen voordat je reis begint, omdat dit vereist is voor toegang tot de Verenigde Staten, zelfs als je slechts een tussenstop maakt op een Amerikaanse luchthaven op weg naar je eindbestemming! Bij deze ben je gewaarschuwd! 

Je Esta aanvragen kan via deze link: https://esta.cbp.dhs.gov/

Een frisse douche

Wanneer je langs de Caraïbische kust reist, zal je niet snel een accommodatie vinden met een lekkere warme douche. Gelukkig is dat vaak ook niet eens nodig door het lekkere weer maar ik zou ik in koude periodes hier wel rekening mee houden. Ik had bijvoorbeeld een beetje koorts in Minca en als je dan een ijskoude douche moet nemen is geen pretje. Bereid je dus mentaal voor om koud te douchen in het Noorden van het land!

Oefen je Spaans

In Colombia spreken ze niet overal even goed Engels. Op sommige plekken in het land zelfs helemaal niet. Het is echt een must om een beetje basis-Spaans te kunnen spreken. Zo wordt de reis alleen maar handiger, leuker en veiliger. Ik zou ruim van tevoren Duolingo downloaden en beginnen oefenen, geloof me, je gaat me heel dankbaar zijn. Gelukkig had ik Jasper mee, hij kan heel goed Spaans en heeft ons heel goed verder kunnen helpen, voornamelijk met lokale motortaxi’s!

Het eten

Ik ben een enorme liefhebber van een goed en stevig ontbijt, dit ontbrak soms in Colombia. In elk hotel ga je bijna altijd soortgelijk ontbijt krijgen en dat is dus geen luxe ontbijtbuffet zoals in Thailand. Je moet dus opzoek gaan naar hotels waarbij het ontbijt goed staat aangeschreven. In Colombia is het vaak roerei of een gebakken ei met een wat brood en/of een arepa. Vaak zit daar ook een beetje watermeloen bij. Pannenkoeken of wafels kennen ze niet allemaal. Met uitzondering het Rango hotel in Medellin die hadden namelijk een FANTASTISCH ontbijt met lekkere american pancakes, smoothie bowls, broodjes met avocado,… Puur genieten!

Het eten in Colombia vond ik persoonlijk wat tegenvallen vergeleken met andere reizen die ik heb gemaakt. Natuurlijk is smaak heel persoonlijk, maar het was gewoon niet helemaal mijn ding. Eén gerecht dat ik wél heerlijk vond, waren arepa’s! Dit zijn ronde, platte broodjes gemaakt van maïsdeeg, vaak gevuld met kaas, vlees of andere toppings. Vooral in Cartagena zijn ze een aanrader – vers en superlekker!

Colombia kent niet de allerbeste hygiëne, vandaar raad ik ook zeker niet aan om alles te gaan uittesten. Hoe meer je kraanwater, rauwe vis of vlees gaat eten hoe meer kans je krijgt op infecties of reizigersdiarree. Neem dus zeker voldoende diarreeremmers en ORS zakjes mee op reis. Let ook op als je langer dan 24u koorts hebt of er zit bloed of slijm bij je ontlasting moet je toch even voor de zekerheid naar het ziekenhuis gaan!

Ik heb alleen maar foto’s gemaakt van de lekkere gerechten, heel vervelend! Ik had jullie ook graag de traditionele Colombiaanse gerechten willen tonen. Bonen, rijst en een stukje vlees. In het geval dat je dit net zoals mij ook niet zo lekker vind is er in medellin dus een redding: Rango hotel, het restaurant aan de achterkant was fantastisch lekker! Al de foto’s die je bovenaan ziet staan zijn daar gemaakt. (met uitzondering de Arepa’s) Zeker een aanrader! 

Twee pinnekes

In Colombia hebben ze Amerikaanse stopcontacten, twee platte pinnekes of ook wel types A en B. Hoe je het ook draait of keert je Belgische stekker er niet in. Ik raad aan om een universele stekker op voorhand te kopen, moest je dit vergeten zijn, gelukkig kan je ook nog voor een prijsje eentje kopen bij een marktje in Colombia zelf.

Vakantieperiode

Van midden december tot midden januari hebben bijna alle Colombianen vrij. In heel veel blogs lees je dat het niet handig is om in deze periode te reizen. Toch zijn wij na de kers vertrokken en midden januari terug gekomen en ja het was druk maar gezellig druk. Ook merk je wel dat veel niet-Colombianen deze maanden vermijden, dat maakte het voor ons net gezellig. Wij hebben het ultieme Colombiaanse gevoel gehad omdat er dus weinig ‘buitenlanders’ waren. Alleen bij het Tayrona National Park hebben wij hier een beetje last van gehad, hier was het wel erg druk. Voor de rest zou ik het zeker niet afraden om in deze maanden naar Colombia te gaan. Het weer is perfect en het is super gezellig met alle Colombianen.

Het enige nadeel van deze periode is dat je de accommodaties op tijd moet boeken, net zoals de binnenlandse vluchten. Ikzelf vond het heerlijk om na kerst lekker weg te gaan en nieuwjaar te vieren in een andere cultuur, dus een aanrader!

Papaya's uitdelen

Colombianen zijn dol op beeldspraak, en zijn vooral creatief met voedselmetaforen. Daarom moet je als je Spaans kan niet alles letterlijk nemen. 

Hier zijn de twee meest bekende: Wanneer een Colombiaan zegt dat je geen papaja mag geven, bedoelt hij niet dat je geen fruit mag uitdelen. De uitdrukking  “papaya geven” betekent aanleiding geven om misbruik van jou te maken. Met je grote dure camera door een drukke straat lopen, is een voorbeeld van “dar papaya”. Of “Un huevo” betekent letterlijk een ei. Maar in de figuurlijke zin betekent het “een heleboel”. Als wij zeggen dat kost “een pak” geld, dan zullen Colombianen zeggen dat het “een ei” geld kost: “cuesta un huevo de plata” . Heerlijk toch deze uitspraken?

Colombiaanse Peso

Bij de BBVA, Scotiabank en de Davivienda kan je zonder extra fee geld afhalen. Tijdens onze reis is het ook een paar keer gelukt maar vaak zijn deze banken zo druk dat tegen de middag het geld op is waardoor je dan niets meer kan afhalen. Dus een belangrijke tip: haal geld af in de ochtend, dan heb je de meeste kans. Ook goed om te weten: je kunt bij de BBVA bank maar weinig in één keer pinnen, maximaal 300.000 COP (ongeveer €75). Je kan wel vaker dan 1 keer geld afhalen, dus opzich no problemo maar het duurt gewoon net iets langer. Let op! Bij de Davivienda bank wordt bij het laatste schermpke gevraagd of je wilt converteren naar euro’s. Kies hier niet voor (‘decline’). Je betaalt anders een (veel) slechtere wisselkoers.

Metro is heilig

Het metronetwerk in Medellin is heilig. Ze hebben dit gebouwd toen er nog heel veel onrust was in de stad en toch is het hen als enige van Colombia gelukt om dit te bouwen. Hierdoor zijn de inwoners van Medellin enorm trots en willen ze de metro ook spik en span houden. Als Belg zou je dus al snel je broodje bovenhalen als je even in de metro zit maar dat kan dus absoluut niet. Eten en drinken is respectloos naar de inwoners van Medellin toe. Je bent gewaarschuwd!

Tijdens een gratis stadstour in Medellín leerden we dat eten in de trein verboden is. Zulke tours zijn echt een aanrader! Je krijgt niet alleen handige tips, maar ook waardevolle achtergrondinformatie over het land en de stad waar je bent. Het geeft je reis een extra laag en maakt het nog interessanter.

Hi!

Ik ben Bronke, schrijfster van reisgierig.be. Reisgierig.be is mijn uit de handgelopen hobby en mijn grote passie, maar daarbuiten werk ik nog full-time als reizigersverpleegkundige in Utrecht. Wil je graag meer te weten komen over mij?

Volg Reisgierig ook op jullie socials via deze links:

Meer weten over

Hi!

Ik ben Bronke, schrijfster van reisgierig.be. Reisgierig.be is mijn uit de handgelopen hobby en mijn grote passie, maar daarbuiten werk ik nog full-time als reizigersverpleegkundige in Utrecht. Wil je graag meer te weten komen over mij?

Volg Reisgierig ook op jullie socials via deze links:

Video

Inspiratie

Colombia

Heb je deze bestemmingen al

Ontdekt?