


Thaise bath
Wanneer je door Thailand reist betaal je met de Thais baht. Bankbiljetten van de baht zijn er in de volgende soorten: 20 Baht, 50 Baht, 100 Baht, 500 Baht en 1000 Baht. Een goede indicatie is dat een briefje van 1000 baht (ongeveer 25 euro) voor de Thaise bevolking al veel geld is. Een gemiddelde Thai verdient gemiddeld 350 baht per dag, dat komt ongeveer overeen met bijna 9 euro. Dit is belangrijk om in je achterhoofd te houden voor als je eventueel een keertje fooi wil geven.
Je euro’s zijn dan ook veel meer waard dan de Thaise baht. Voor een klein prijsje kan je lekker uit eten, leuke activiteiten doen en heerlijk luxe overnachten. Wanneer je in Thailand geld wil afhalen, kan je vaak makkelijk een bankautomaat (ATM) terugvinden, zeker in de toeristische plekken. Let op: Alle banken hebben een verschillende wisselkoers, het loont dus de moeite om een paar banken te vergelijken en de meest gunstige koers te kiezen. Heb je een goede wisselkoers gevonden? Dan raad ik je aan om in één keer zoveel mogelijk geld af te halen, zo bespaar je een hoop geld!
Wat je ook kan doen, euro’s meenemen en daar in een wisselkantoortje omwisselen naar Thaise baht. Klinkt louche, soms is het dat ook naar in de kelder van de luchthaven in Bangkok is er een heel goed wisselkantoor. Ze hebben een mega goede koers en zijn te vertrouwen. De naam van dit wisselkantoortje is ‘super rich’, dit is een oranje kantoortje. Je zal zien dat er meerdere toeristen aan staan te schuiven omdat het vrij bekend is. Als je je geld omwisselt op deze manier, voorkom je transactiekosten. Tip: Neem natuurlijk ook niet te hoge bedragen mee, het moet nog steeds prettig en veilig aanvoelen onderweg. Naar mijn mening is 350 euro een mooi bedrag om je reis mee te starten.
”Super rich” is een heel bekend en betrouwbaar wisselkantoor in de kelder van de luchthaven in Bangkok waar je euro’s kan omwisselen naar Bath zonder transactiekosten en tegen een gunstige wisselkoers! Wissel je geld dus niet op Schiphol of Zaventem maar gewoon bij aankomst.

Fooi geven
In Thailand is het geven van fooien een vrij lastig onderwerp omdat er veel onduidelijkheid over bestaat. Het is niet dat ze automatisch verwachten dat je altijd fooi zal geven. Het is in Thailand niet heel gewoon om een fooi te geven of te ontvangen, dit behoort niet standaard tot de Thaise cultuur. Doordat één van de bekendste landen binnen ZuidOost Azië is, en dus veel toerisme kent is het geven van fooi toch meer en meer aan het opkomen. Belangrijk om te weten is, als je toch graag fooi wilt geven, dat de lonen in Thailand een pak lager liggen dan bij ons.
Wil je echt graag fooi geven? Denk hierbij aan bedragen van 20 tot maximaal 50 Baht. Ga je meer fooi geven dan breng je ze mogelijk in verlegenheid en kan het eerder vervelend als prettig ervaren worden.

Beste reistijd
Als je aan Thailand denkt, dan denk je natuurlijk ook aan het prachtige weer. Strak heldere blauwe lucht, het zonneke en heerlijke temperaturen om te bakken. Over het algemeen heb je gelijk want de gemiddelde temperatuur in Thailand is ongeveer 28 graden maar toch is het niet altijd even helder. Integendeel, Thailand kent ook een regenseizoen, dit seizoen begint namelijk rond juli en eindigt ongeveer eind oktober.
Het regenseizoen klinkt erg negatief, natuurlijk regent het in die periode maar gelukkig vaak niet de volledige dag. Meestal is het een uurtje volle bak en daarna heb je weer een stralende zon. Het regenseizoen kent veel voordelen: het is een goedkoper seizoen, de natuur is adembenemend mooi en het is niet bloedheet.

Thailand is net zoals Vietnam een lang land, hierdoor is het weer ook overal in het land verschillend en kennen de plekken in het land verschillende seizoenen. Zo kan het in het noorden van Thailand regenseizoen zijn maar ondertussen op de kleine eilanden in het zuiden is het net een warm seizoen. Het warme seizoen wordt niet voor niets zo genoemd, temperaturen kunnen oplopen tot 40 graden. Zelfs de Thaise bevolking is dan soms aan het koken van de hitte. Indien je dus niet goed tegen de hitte kan raad ik zeker niet aan om in dit warme seizoen naar Thailand te reizen.
Maar welk seizoen moet ik dan kiezen? Het beste kun je kiezen voor het koele seizoen. ‘Koel’ klinkt voor ons onmiddellijk als koud, maar koud wordt het in Thailand nooit. In het koele seizoen is het gemiddeld 30 graden en kan je genieten van een strakblauwe lucht, geen spatje regen en nog steeds door het voorafgaande regenseizoen een prachtige groene natuur. Perfect! Ja, natuurlijk denkt iedereen ‘prefect’ hierdoor zie je dat het in het koele seizoen ook meteen het hoogseizoen vormt.
Wij gingen net eind oktober dus het einde van het regenseizoen, tijdens onze reis hebben we in de avond soms een stortbui gehad maar overdag hadden we heel vaak een heldere lucht met volle bak zon! Omdat het nog net geen koel seizoen was, was het ook nog niet te druk. Een heerlijke periode om door Thailand te reizen!

Nachttreinen boeken
Ben je je rondreis door Thailand aan het uitstippelen en wil je onderweg een nachttrein nemen, maar kom je er niet uit welke maatschappij, welke klasse en of je net het onderste of het bovenste bed moet kiezen? Reisgierig helpt je graag met het maken van de juiste beslissingen. Er is ook zoveel keuze dat je op een gegeven moment de bomen door het bos niet meer kan zien. Stap voor stap, kies jij wat het beste bij jou reis past.
De trein is het goedkoopste en ook wel het leukste vervoermiddel om lange afstanden in Thailand af te leggen. Je kan de treinen niet vergelijken met onze treinen want bij ons vind je geen gezellige verkopers met lekkere maaltijden, drinken of fruit die zich tussen de kleine gangpaden proberen te manoeuvreren.
In de Thaise dagtreinen heb je drie verschillende klassen:
- Eersteklas: Alleen bij lange afstandstreinen, dit is een privé coupé met airco.
- Tweede klas: Prima stoelen in een wagon die voorzien is van airco.
- Derde klas: Harde houten bankjes met een ventilator, deze is vaak heel druk!
Je kan al raden dat de derde klasse het goedkoopste is van alle drie de klassen. In de derde klasse kan je al voor iets meer dan een euro urenlang op een trein zitten. Wil je graag van Bangkok naar Chiang Mai dan raad ik de slaaptrein aan. Kilometers maken en tegelijkertijd (heerlijk haha) slapen. De nachttrein in Thailand is anders en net iets minder luxe dan in Vietnam. In Thailand begint je reis op prima stoelen, die zich al snel transformeren naar kleine stapelbedden, terwijl je in Vietnam al onmiddellijk een bed toegewezen krijgt. Boek en bekijk voor meer informatie over de nachttreinen de website 12goAsia.
Als het kan probeer dan de onderste bedden op voorhand te reserveren, deze zijn vaak breder en vangen minder licht op in de ochtend. Ook zou ik altijd aanraden om je trein op voorhand te boeken zodat je zeker bent van een plekje, zeker in het hoogseizoen! Ohja en vergeet zeker zelf geen wc-papier mee te nemen!

Luxe voor een klein prijsje
Vaak denken mensen dat een reis naar Thailand extreem duur is, doordat het heel ver weg klinkt. Toch kan een reis naar Thailand goedkoper uitkomen dan een reis door Italië. Het vliegticket is het duurste van de reis, eenmaal in het land zelf kan je voor een klein prijsje veel luxe krijgen. Je kan voor 6 euro heerlijk lokaal eten, voor 30 euro per nacht heb je een prachtig hotel inclusief een lekker ontbijt en een zwembad, voor 85 euro voor twee personen zit je de hele dag op een privé bootje en vaar je naar de mooiste eilanden, … Kortom: Is je vliegticket niet te duur dan is een reis door Thailand een super leuke budgetvriendelijke optie!
Het is absurd als je op booking.com scrolt voor het vinden van een accommodatie. Soms zie je zelfs een hotelovernachting van 10 euro voor een prima tweepersoonskamer. Mijn advies: Kijk wel altijd even naar de recensies voor je toch niet stiekem opgelicht wordt of dat bijvoorbeeld de hygiëne of ligging niet goed is. Niet alleen de hotels hebben een mooi budget vriendelijk prijsje maar ook het vervoer in Thailand. Aan de hand van Grab kan je jezelf heel goedkoop, makkelijk en snel verplaatsen door het land. Als reisgierige reiziger is dit zeker een ideale budgetvriendelijke reis! Puur genieten!
Wil je nog goedkoper reizen? Kies dan voor Cambodja, Laos of Vietnam!

Sawadee - hallo
Ook al heb je een echte talenknobbel, Thais is onmogelijk te verstaan en is ook heel moeilijk om snel even te leren. Gelukkig spreekt de Thaise bevolking over het algemeen ook vrij goed Engels en hoef je je beste Thais dus niet boven te halen. Toch kan het heel leuk zijn als je een woordje Thais spreekt. Geloof me, de Thaise stellen dit erg op prijs. Reisgierg zal je hierbij een handje helpen.

Het eten in Thailand
Het eten in Thailand is echt om van te genieten! Naast de heerlijke smoothiebowls ben ik ook helemaal weg van klassiekers zoals pad thai, massaman curry en verse springrolls. Zelfs streetfood, zoals mango sticky rice en saté, is hier fantastisch. Ben je niet zo fan van het Aziatische eten? Geen probleem, Thailand is zo toeristisch dat je echt alles kan eten wat je je kan bedenken!
Ondanks dat het zo een prachtige reisbestemming is, is de kans dat je ziek wordt in Thailand aanwezig. Even voor de duidelijkheid, deze kans is in elk land aanwezig. Maar als reizigersverpleegkundige ken ik hier (helaas) alles van en wil ik je graag handige tips meegeven zodat je bepaalde ziektes tijdens je reis kan voorkomen. De kans dat je ziek wordt is dus aanwezig maar wel klein en met deze handige tips maak je de kans nog kleiner!







In Thailand kan je het beste niet van de kraan drinken, dan kan je denken ‘oh, makkelijk want dat vind ik toch niet lekker’, maar zo simpel is het niet. Kraanwater zit overal in verwerkt, denk hierbij aan rauwe salades wat gewassen wordt met kraanwater, ijsklontjes wat gemaakt wordt van kraanwater, in softijs of schepijs zit vaak kraanwater in verwerkt. Hoe meer kraanwater je gaat consumeren, hoe meer kans op infecties of reizigersdiarree. Denk dus goed na over wat je het beste wel of niet kan bestellen. Fruit of rauwe groenten kan je dus het beste zelf schillen of de rauwe salade links laten liggen. Voorkom ook het eten van rauw vlees of vis, in Thailand is het dus niet handig om een rare biefstukske te bestellen.
Wat je wel mag doen met kraanwater is je handen wassen, liefst met zeep. Was regelmatig je handen om ziektes te voorkomen! Thailand kent dan wel de beste hygiëne van Zuidoost Azië maar toch, het heeft niet de standaarden zoals we ze in België kennen. Helaas worden wij westerlingen gewoon sneller ziek door minder hygiënische omstandigheden en dit wil je graag voorkomen tijdens je reis.
Wat betreft de smoothiebowls: hoewel deze soms met kraanwater aangelengd kunnen zijn of het fruit ermee gewassen is, heb ik gelukkig nergens last van gehad. Het is vooral een kwestie van je buikgevoel volgen bij waar je eet. En ja, soms heb je pech en krijg je diarree, maar dat hoort een beetje bij het avontuur!

Hondsdolheid
Schattige puppy’s, speelse apen, lieve kittens, … ongetwijfeld ga je ze tegenkomen in Thailand. Zelf ben ik ook een dierenliefhebber maar in het buitenland ben ik toch net iets meer op mijn hoede vanwege hondsdolheid. Een dier moet niet altijd schuimbekken om hondsdol te zijn, was het maar zo want dan was het veel makkelijker om bij ze uit te buurt te blijven. Het kan soms lastig zijn om een schattige puppy op straat te negeren, indien hij ziek oogt is dat natuurlijk al een stuk makkelijker. Toch raad ik aan om geen enkel risico op te zoeken en dus uit de buurt te blijven van honden, apen en katten. Want ook al zien ze er schattig uit, ze kunnen doodziek zijn!
Hondsdolheid is één van de dodelijkste ziektes in de wereld en de behandeling hiervan kan je vakantie goed verpesten. Je loopt hondsdolheid op via bijten, krabben of likken aan een open huid (wondje, je ogen, je mond). Zoals ik net benoemde: honden, apen, katten kunnen hondsdol zijn maar in principe kunnen alle zoogdieren hondsdolheid met zich meebrengen. Belangrijk om te weten dat hondsdolheid dus dodelijk is als je er niets mee doet maar nog belangrijker is dat je weet wat je moet doen in een situatie dat je gebeten, gekrabd of gelikt bent.
In eerste instantie ga je de wonden meteen uitspoelen met water en zeep gedurende tien minuten, dan kan je het beste de wonden desinfecteren en dan moet je onmiddellijk naar het ziekenhuis. Gelukkig heeft Thailand super goede gezondheidszorg en weten ze heel goed wat ze in deze situatie moeten doen. In het ziekenhuis zien ze dagelijks dit soort incidenten. Afhankelijk of je op voorhand gevaccineerd bent voor rabiës of niet, de grootte van de wonde en het verhaal gaan ze een behandeling starten. Voor meer informatie over vaccineren voor rabiës ga naar mijn pagina ‘reisgierig.be en gezondheid’.
Let op! Ook als je op voorhand gevaccineerd bent moet je nog steeds bovenstaande stappen ondernemen en naar het ziekenhuis gaan voor booster prikken!
Je weet niet of een dier hondsdol is, maar als je gebeten, gekrabd of gelikt bent gaan ze echt niet het dier eerst vangen, testen, wachten en dan pas jou behandelen. Dit proces duurt veel te lang, dan kan het al te laat zijn. Conclusie: Uit preventie ga je altijd de behandeling volgen.


Neem je lange broek mee
“Welke kleren moet ik nemen naar Thailand?” Tijdens het inpakken voor je reis naar Thailand moet je niet alleen rekening houden met het heerlijke weer, maar ook met de culturele aspecten van het land. Vergeet dus zeker niet als man een lange broek mee te nemen of als vrouw een lange rok. Dit is noodzakelijk voor het bezoeken van tempels, en geloof me Thailand heeft meer dan 41000 tempels dus je zal er vast wel eentje gaan bewonderen. Bij de meeste tempels kan je gratis een Sarong lenen om even je benen te bedekken. Toch is het bedekken van benen niet voldoende, ook je schouders moeten bedekt zijn. Ga je voor een langere tijd naar Thailand? Koop dan op een lokaal marktje een Sarong, dus moet je geen rekening houden met een lange broek of T-shirt en heb je een leuk souvenirtje voor achteraf!
Ga je een dag veel tempels bezoeken? Dan raad ik aan om schoenen die je makkelijk aan en uit kan doen te dragen.

Thaise massage
Massage is een onderdeel van de Thaise cultuur. In elk stadje of dorpje vind je overal massagesalons en spa’s of hoor je wel ergens op straat ‘hello massage’. In vergelijking met de massage prijzen in België zijn ze hier spotgoedkoop! De prijs wordt voornamelijk bepaald door de locatie, soort massage, duur van de massage, … . Uit onderzoek blijkt dat veel toeristen toch niet kiezen voor een Thaise massage omdat er al snel een link gelegd wordt met sekstoerisme. Heel jammer want daar draait het natuurlijk helemaal niet om. De Thaise massage is een oude heelkunst die zieke mensen kon genezen en gezonde mensen gezond kon houden. Er zit dus helemaal geen seksueel tintje aan vast.
Een Thaise massage zorgt niet alleen voor fysieke ontspanning maar ook voor geestelijke ontspanning. Wat wil je nog meer op vakantie dan 100% ontspannen? Het is dus zeker een aanrader om tijdens je vakantie lekker te genieten van een heerlijke Thaise massage.
Sommige massagesalons bieden wel een ‘happy ending’ aan, kijk dus zeker even op voorhand voor recensies zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vaak zie je ook een bordje bij massagesalons: NO SEX.

Muggen
We kennen allemaal het vervelende gezoem aan je oor, de jeuk van een muggenbeet, eventueel een allergische reactie, maar kennen we ook de ziektes die de muggen in Thailand met zich meebrengen? Ook hier weer, er is een kans dat je ziek wordt, maar gelukkig zijn er in Thailand ook de gezonde huis en tuin muggen waar je niet ziek van wordt. Dus als je gestoken wordt wilt dit niet automatisch zeggen dat je vakantie voorbij is. Toch is het belangrijk om bepaalde kenmerken van de ziektes die de muggen met zich meebrengen te herkennen. Hierbij benoem ik de vier bekende muggen in Thailand:
Gezonde muggen veroorzaken muggenbulten en jeuk maar je wordt hier gelukkig niet ziek van.
Malaria is één van de dodelijkste muggen maar gelukkig wel de mug die het minst vaak voorkomt in Thailand. Het is een laag risico bestemming. Belangrijk om te weten dat voor een laag risico bestemming geen preventieve malaria medicatie nodig is maar dat je je in de avond en nacht wel goed moet beschermen met DEET (muggenspray). De malariamug is een party animal en wordt pas wakker als de zon ondergaat tot die weer opgaat. Leuk weetje: De malariamug houdt van zweetvoetengeur en prikt daarvoor sneller bij je enkels!
Tijgermug is een tropische mug met witte streepjes (vandaar de naam tijgermug) en komt in Azië vrij vaak voor. De tijgermug is niet zo een party animal als de malariamug, want hij wordt net actief wanneer de zon opgaat tot die weer ondergaat. Belangrijk om je dus ook overdag in te sprayen met DEET. De tijgermug is gelukkig niet dodelijk maar brengt wel drie heel vervelende ziektes met zich mee: Dengue, zika en chikungunya. Wil je hier meer over weten? Ga dan even naar mijn ‘reisgierig.be en gezondheid’ pagina.
Japanse encefalitis is een speciale en gelukkig minder vaak voorkomende ziekte die overgedragen wordt door muggen. Tijdens mijn spreekuren als reizigersverpleegkundige geef ik deze mug altijd een bijnaam: ‘de boerderijmug’. Waarom? Omdat deze mug in de nacht bij de boerderijen actief is. Het liefste zit die in het donker bij de rijstvelden, de koeien, de varkens,… Boerderijmug klinkt misschien schattig maar deze mug kan wel een hersenvliesontsteking met zich meebrengen en dat is echt foute boel. Toeristen lopen deze mug daardoor niet zo snel tegen het lijf. Maar hou het in je achterhoofd, je bent gewaarschuwd.

Hoofd is heilig
In Thailand is het hoofd het meest heilige deel van het lichaam: het allerhoogste. Raak dus nooit (zomaar) iemand zijn hoofd of haren aan. In het Westen geven wij bijvoorbeeld al heel snel een aai over het bolletje van een kind, dit is voor ons goed bedoeld maar dit wordt door de lokale bevolking niet op prijs gesteld.
Het hoofd (hoog) is dus het allerbelangrijkste en je voeten (laag) het minst belangrijk. Hierdoor is het belangrijk om je voeten tijdens deze reis goed in de gaten te houden. Hiermee bedoel ik niet dat je ze extra goed moet wassen, nee ik bedoel dat je niet met je voeten naar iemand gaat wijzen. Ook als je gaat zitten dat je voeten naar achter wijzen of dat je in kleermakerszit gaat zitten. Wij leggen al snel onze voeten op een krukje of stoel, dit is ook not done.
Leuk weetje: De monniken in Thailand zijn altijd kaal geschoren, dit is omdat ze zich willen focussen op de belangrijke dingen in het leven.
Bind geen schoenen vast aan je backpack, schoenen behoren tot je voeten en worden dus als vies gezien. Schoenen halverwege je eigen lichaam hangen, is een teken dat je geen respect voor je eigen lichaam toont. Zelf vind je dit misschien niet erg maar stel je voor dat je schoen tegen iemand aanstoot, dit is gewoon niet oke. Ik wist dit helaas pas na mijn reis.
Hi!

Ik ben Bronke, schrijfster van reisgierig.be. Reisgierig.be is mijn uit de handgelopen hobby en mijn grote passie, maar daarbuiten werk ik nog full-time als reizigersverpleegkundige in Utrecht. Wil je graag meer te weten komen over mij?
Volg Reisgierig ook op jullie socials via deze links:


Meer weten over
Hi!

Ik ben Bronke, schrijfster van reisgierig.be. Reisgierig.be is mijn uit de handgelopen hobby en mijn grote passie, maar daarbuiten werk ik nog full-time als reizigersverpleegkundige in Utrecht. Wil je graag meer te weten komen over mij?
Volg Reisgierig ook op jullie socials via deze links:
Video
Inspiratie
Thailand
