Visum aanvragen

Als toerist moet je een toeristenvisum aanvragen om Ghana binnen te komen. Zorg ervoor dat je dit van tevoren regelt, zodat je reis zonder problemen begint! Let hierbij op:

  • Dat je paspoort minstens zes maanden na de inreisdatum in Ghana geldig is. Je paspoort moet ook twee lege, tegenover elkaar liggende, visumpagina’s bevatten.
  • Voordat je het toeristenvisum voor Ghana gaat aanvragen moet je alvast je vlucht geboekt hebben, het kopie van je vluchtschema of E-ticket is noodzakelijk om de aanvraag af te ronden. 
  • Beschikken over een pasfoto van jezelf (formaat 140px*170px en in jpg)
  • Je moet ook je gele koorts vaccinatie laten zetten voordat je het visum gaat aanvragen want bij de aanvraag vragen ze daar een duidelijk bewijs van. Hou je gele boekje dus bij de hand!

Je kan een toeristenvisum aanvragen via https://ecimsglobal.com/VisaApplication.aspx (voor Belgen) en Visa&Passport for Ghana (ecimsglobal.com) (voor Nederlanders), dit visum is 90 dagen geldig. De kosten zijn wisselend afhankelijk van je Nationaliteit, als Belg betaal je 70 euro en als Nederlander betaal je 60 euro. Gemiddeld duurt het ontvangen van een toeristenvisum 4 tot 5 werkdagen.  

Iets vergeten?

Een reis naar Ghana is een avontuur dat je goed voorbereid wilt aangaan. Bij het inpakken van je koffer is het belangrijk om rekening te houden met dingen die je wellicht niet overal kunt vinden. Ghana heeft veel te bieden, maar sommige producten zijn schaars of duurder dan je gewend bent. Denk bijvoorbeeld aan artikelen zoals inlegkruisjes, zonnebrandcrème, DEET-muggenspray en paracetamol. Hoewel het meerendeel wel te verkrijgen is,, is het handig om deze essentiële spullen alvast mee te nemen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Gelukkig heeft Reisgierig een handige paklijst samengesteld die je helpt om niets te vergeten voor je avontuur in Ghana. Van de juiste kleding tot medische benodigdheden, alles komt aan bod. Download de paklijst hieronder en zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Zo kun je volop genieten van je Ghanees avontuur zonder je zorgen te maken over ontbrekende benodigdheden!

Vaccinaties

Ghana is een exotisch land maar kent helaas ook veel exotische ziektes. Belangrijk om je op voorhand goed in te lezen en je voor bepaalde ziektes te vaccineren. Denk hierbij aan DTP, Hepatitis A, Hepatitis B, gele koorts, malaria en rabiës. Ja ik weet het, het zijn er best veel maar wel nodig om je reis zorgeloos te laten verlopen. Stel je voor: Je wordt gebeten door een straathond en je bent niet gevaccineerd voor rabiës, dan betekent dit heel vaak einde vakantie. Dit is omdat de behandeling in Ghana niet beschikbaar is als je niet gevaccineerd bent. 

Ook goed om te weten dat je niet last minute vaccinaties kan gaan halen, de gele koorts heeft bijvoorbeeld al 10 dagen nodig voordat het vaccin optimaal werkt en is verplicht voor je visum-aanvraag! Lees voor meer informatie over vaccinaties op reis bij ‘reisgierig en gezondheid’. 

Verwacht geen luxe

Ghana is geen luxe reisbestemming, en dat moet je zeker in je achterhoofd houden bij het plannen van je reis. In Accra kun je terecht in een resort of een goed hotel met een zwembad, maar zodra je verder het land in trekt, wordt het snel een stuk basic. De rest van de reis zal vaak eenvoudig zijn, en dat maakt deel uit van de charme van het land.

Wij hadden bijvoorbeeld geen zwembad in ons huisje, en met 35 graden was dat best pittig. Maar, we waren creatief! We kochten grote emmers en maakten ons eigen mini zwembad om ons af te koelen. Een beetje improviseren hoort erbij, en dat maakt het juist zo bijzonder. Daarnaast vonden we een hotel met een zwembad waar we voor een paar euro konden chillen, wat natuurlijk een luxere optie was.

Het is goed om te weten dat Ghana geen luxe biedt zoals je dat misschien gewend bent van Azië of andere bestemmingen. Je zult je grenzen qua hygiëne en comfort moeten verleggen, maar juist dat maakt deze reis zo uniek. Het motto voor Ghana? “Go with the flow.” Wees flexibel, pas je aan en geniet van het avontuur! 

Voel je veilig op straat

Wanneer je door de rustige straten van Tamale of een andere plek in Ghana wandelt, voel je je soms echt een filmster. Dat kan in het begin een raar en vervelend gevoel zijn. De kinderen kijken je vaak nieuwsgierig aan en roepen enthousiast “Salaminka,” wat “witte” betekent. Ze willen je aandacht, vragen of je wilt dansen of soms om snoep. Dit is een heel normale en hartelijke reactie van de Ghanese kinderen.

Hoewel het verleidelijk is om snoep uit te delen, kun je beter pennen, ballonnen of een voetbal geven. Vooral een voetbal is enorm gewild en je maakt de kinderen er echt heel blij mee! Het is een mooie manier om hun enthousiasme te beantwoorden en iets nuttigs te geven waar ze plezier van hebben.

Wat ik persoonlijk ook erg leuk vond, was gewoon rondkijken en door de kleinste straatjes slenteren. Overdag is er absoluut geen gevaar, en het is heerlijk om de lokale cultuur op je gemak in je op te nemen. Maar wees voorzichtig: ’s nachts is de situatie anders en raad ik het af om zonder begeleiding door de straten te lopen. Veiligheid gaat altijd voor, dus blijf alert en geniet van de vriendelijke sfeer van Ghana! 

Heimwee

Ik had nooit, en ik bedoel nooit, heimwee gekend totdat ik in Ghana was. Ondanks dat het avontuur geweldig was, was het in het begin ontzettend moeilijk om om te schakelen. Als je op vakantie gaat, weet je dat je een paar weken gaat genieten en daarna weer thuis bent. Maar toen ik voor vijf maanden naar Ghana vertrok, werd de realiteit ineens anders. Al na twee weken had ik ineens veel last van heimwee.

Dit kwam vooral omdat we in het begin heel primitief verbleven en nog geen netwerk hadden opgebouwd. Je mist de kleine dingen: het gemak van thuis, de bekende gezichten en de dagelijkse routines. Dit maakte het moeilijker dan ik had verwacht. Maar voor degenen die dit lezen en voor langere tijd naar Ghana gaan voor stage of vrijwilligerswerk: dit gevoel is heel normaal.

Na drie weken begon ik mijn draai te vinden. Ik maakte vrienden, had leuke collega’s, wist waar ik toiletpapier kon kopen en waar ik een lokaal pintje kon drinken. Het klinkt misschien simpel, maar het zijn de kleine dingen die helpen om je thuis te voelen. Heimwee is een vreemd gevoel, dat ik nooit eerder had ervaren en ook niet daarna. Het was een uitdaging, maar ook een les in geduld en aanpassing.

Dus, als je ooit in dezelfde situatie terechtkomt, weet dat het helemaal oké is om je zo te voelen. Het is een proces en het komt goed. Je leert je plek vinden, je nieuwe thuis te omarmen en de mooie kanten van het avontuur te zien.

Malaria

In Ghana is het risico op malaria het hoogste, en daarom is het essentieel om malariapillen in te nemen ter preventie. Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet die via de beet van een geïnfecteerde mug wordt overgedragen. Symptomen zijn onder andere koorts, koude rillingen, hoofdpijn en vermoeidheid, en als het niet behandeld wordt, kan het ernstig of zelfs dodelijk zijn.

Veel mensen onderschatten het risico van malaria, maar tijdens mijn stage op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis in Tamale heb ik helaas genoeg mensen gezien die met malaria in een zeer slechte toestand binnenkwamen. Het kan snel ernstig worden, en de gevolgen van zo’n kleine mug zijn niet te onderschatten. Heel cru gezegd: “je kunt horizontaal of verticaal uit het ziekenhuis gaan, aan jou de keuze.”

Veel mensen maken zich zorgen over de bijwerkingen van malariamedicatie, omdat ze denken aan de medicatie van vroeger, die vaak psychische klachten zoals hallucinaties, hevige dromen of depressie veroorzaakte. Gelukkig is de moderne malariamedicatie veel beter en heeft het veel minder bijwerkingen. Het enige wat je kunt ervaren is misselijkheid of diarree, maar dit gebeurt vaak als je de pillen niet met voldoende voedsel inneemt.

Mijn tip is om de malariapillen bij het avondeten in te nemen – dit helpt om misselijkheid te voorkomen. Zelf heb ik er vrijwel geen last van gehad! Het is belangrijk om je goed voor te bereiden en deze medicatie in te nemen om jezelf te beschermen tegen malaria tijdens je verblijf in Ghana. Veiligheid voor alles!

Hi!

Ik ben Bronke, schrijfster van reisgierig.be. Reisgierig.be is mijn uit de handgelopen hobby en mijn grote passie, maar daarbuiten werk ik nog full-time als reizigersverpleegkundige in Utrecht. Wil je graag meer te weten komen over mij?

Volg Reisgierig ook op jullie socials via deze links:

Meer weten over

Hi!

Ik ben Bronke, schrijfster van reisgierig.be. Reisgierig.be is mijn uit de handgelopen hobby en mijn grote passie, maar daarbuiten werk ik nog full-time als reizigersverpleegkundige in Utrecht. Wil je graag meer te weten komen over mij?

Volg Reisgierig ook op jullie socials via deze links:

Video

Inspiratie

Ghana

Heb je deze bestemmingen al

Ontdekt?

Handige paklijst van

Reisgierig

Ontvang je graag de reisgierig.be paklijst?

Laat je e-mailadres hier achter