Hepatitis A

Hepatitis A is een virale leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Het is een veelvoorkomende infectie die vaak wordt verspreid via besmet voedsel en water in gebieden met minder goede sanitaire voorzieningen. Het goede nieuws is dat hepatitis A kan worden voorkomen en dat er een effectief vaccin beschikbaar is.

Symptomen en hoe je het kan oplopen: Symptomen van hepatitis A kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen onder meer vermoeidheid, misselijkheid, koorts, geelzucht en buikpijn omvatten. De infectie wordt meestal verspreid door het eten of drinken van voedsel of water dat besmet is met het virus, of door direct contact met een besmet persoon.

Preventie: Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen hepatitis A tijdens het reizen. Laat je vaccineren! Ook belangrijk is om voorzichtig te zijn met wat je eet en drinkt. Vermijd rauwe of ongekookte voedingsmiddelen, drink alleen gefilterd of gekookt water en vermijd ijsblokjes in drankjes als je twijfelt over de waterkwaliteit. Bijvoorbeeld: Smoothies die aangelengd worden met kraanwater, cocktails, … en denk daarbij ook aan rouwe salades die gewassen worden met kraanwater dus een Cesare salade bestellen kan gezond klinken maar helaas kan dat door het kraanwater tegenvallen!

Vaak hoor je ook dat je absoluut niet bij de streetfood-tentjes mag eten, hier ben ik het niet mee eens. Het ligt er maar net aan waar en hoe druk het is. Waar veel personen staan aan te schuiven is zeker een goed teken, de keuken is goed aan het draaien dus blijven er ook minder lang etenswaren liggen. Het is dus ook een beetje buikgevoel volgen en maar net pech hebben of niet. Je kan namelijk ook in een heel chic restaurant heel ziek worden. 

Vaccinatie: Een van de meest effectieve manieren om jezelf te beschermen tegen hepatitis A is door vaccineren. Het hepatitis A-vaccin wordt aanbevolen voor reizigers naar gebieden waar de infectie veel voorkomt (bijna alles buiten EU). Het vaccin wordt meestal in twee doses gegeven: de eerste dosis biedt in de meeste gevallen ongeveer een jaar bescherming, terwijl de tweede dosis langdurige bescherming biedt, tot wel 30 jaar.

Let op dat tussen het eerste en het tweede vaccin 6 maanden tijd tussenzit anders kan 30 jaar bescherming niet gewaarborgd worden. Langer dan 6 maanden is altijd goed.

Vaccinaties zijn voor iedereen verschillend en afhankelijk van je gezondheidstoestand, reisplannen en eerdere vaccinaties. Het is daarom altijd verstandig om je persoonlijk te laten adviseren door een zorgprofessional. Want ook op elk moment kan er een uitbraak zijn, voor mij is dit onmogelijk om steeds mijn website up-to-date te houden. Plan je afspraak voor reisvaccinaties ook ruim op tijd in, want er kan sprake zijn van een langere wachttijd. Je wilt natuurlijk niet op het laatste moment ontdekken dat je een vaccinatie mist voor je reis!

Hi!

Ik ben Bronke, schrijfster van reisgierig.be. Reisgierig.be is mijn uit de handgelopen hobby en mijn grote passie, maar daarbuiten werk ik nog full-time als reizigersverpleegkundige in Utrecht. Wil je graag meer te weten komen over mij?

Volg Reisgierig ook op jullie socials via deze links:

Meer weten over

Video

Inspiratie

Uganda

Heb je deze bestemmingen al

Ontdekt?