


Buiktyfus
Buiktyfus is een bacteriële infectie veroorzaakt door Salmonella typhi. Je hebt duizende soorten salmonella’s, van de ene krijg je diarree en van de andere amper klachten maar de buiktyfus salmonella is geen aardig vriendje. Buiktyfus wordt meestal overgedragen door het eten of drinken van voedsel of water dat besmet is met de bacterie. Mensen kunnen ook besmet raken door direct contact met besmette ontlasting of urine van geïnfecteerde personen.
Als je aan buiktyfus denkt denk je misschien onmiddellijk aan enorme diarree maar dat is eigenlijk niet zo. De symptomen van buiktyfus zijn onder meer hoge koorts, buikpijn, hoofdpijn, zwakte, vermoeidheid, verlies van eetlust, heel soms diarree maar veel vaker obstipatie, en in sommige gevallen een karakteristieke uitslag op de borst en buik. Ernstige gevallen kunnen leiden tot complicaties zoals het krijgen van gaatjes in je darm of ookwel darmperforatie genoemd, bloedingen en zelfs de dood als ze onbehandeld blijven.
Buiktyfus komt voornamelijk voor in gebieden met slechte sanitaire voorzieningen en gebrekkige toegang tot schoon drinkwater, met name in delen van Azië en het Midden-Oosten. Risicogroepen zijn onder andere reizigers die naar deze gebieden gaan, vooral als ze heel lang gaan reizen of bij lokale bevolking gaan mee-eten.
Helaas is de buiktyfus vaccinatie die we in België en Nederland gebruiken maar 3 jaar geldig en is het vaccin ook niet volledig 100% beschermend. Dit wil dus zeggen dat als je de buiktyfus-vaccinatie hebt, dat je niet zomaar alles kan gaan eten en denken dat je tijdens je reis niet meer ziek of diarree kan krijgen van het eten. Dit heeft er niets mee te maken en het geeft je dus geen vrije kaart om al het lokale eten uit te testen!

Om buiktyfus te voorkomen, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het vermijden van ongekookt voedsel, ongefilterd water en ijsblokjes, en het zorgvuldig wassen van handen voor het eten en na een bezoek aan het toilet.
Daarnaast zijn er dus vaccinaties beschikbaar tegen buiktyfus, die worden aanbevolen voor reizigers die langer naar risicogebieden reizen, een slechte medische achtergrond hebben, familie en vrienden gaan opzoeken of heel veel bij de lokale bevolking gaan eten.
Ook is het afhankelijk van het land van bestemming, in het ene land komt amper buiktyfus voor en in de andere net heel veel en is het al aan te raden vanaf twee weken reizen in het land. Raadpleeg daarom altijd een medisch professional voor advies of de buiktyfus vaccinatie voor jou nodig is of niet.
Hi!

Ik ben Bronke, schrijfster van reisgierig.be. Reisgierig.be is mijn uit de handgelopen hobby en mijn grote passie, maar daarbuiten werk ik nog full-time als reizigersverpleegkundige in Utrecht. Wil je graag meer te weten komen over mij?
Volg Reisgierig ook op jullie socials via deze links:


Meer weten over
Video
Inspiratie
Vietnam
