Dengue

Dengue, ook wel bekend als knokkelkoorts, is een door muggen overgedragen virale infectie die wordt veroorzaakt door het tijgermug. Het wordt verspreid door de beet van besmette tijgermug en het vervelende ervan is dat deze mug altijd overdag actief is. Zodra de zon opkomt tot die ondergaat is er een kans om dengue op te lopen.

Dengue kan goed je vakantie verpesten, gemiddeld ben je daar echt wel 2 weken ziek van. De symptomen van dengue variëren van milde griepachtige symptomen tot ernstige complicaties, zoals hoge koorts, hevige hoofdpijn, gewrichts- en spierpijn, huiduitslag en in sommige gevallen bloedingen. Hoe vaker je dengue krijgt hoe erger het steeds verloopt.

Er is geen specifieke behandeling voor dengue, maar het is belangrijk om voldoende rust te nemen, gehydrateerd te blijven en pijnstillers te gebruiken om koorts en pijn te verlichten. Ernstige gevallen vereisen medische interventie.

De tijgermug met eventueel Dengue is niet zo een kieskeurige mug ten opzichte van de malariamug, nee de tijgermug vind het overal leuk. Steden, strand en jungle het maakt voor hem niet heel veel uit, als het maar lekker warm is!

Het voorkomen van dengue omvat het vermijden van muggenbeten door het gebruik van insectenwerende middelen zoals DEET, het dragen van beschermende kleding en het vermijden van gebieden met een hoog risico op muggenbeten.

Gebruik géén bloedverdunnende pijnstillers, zoals acetylsalicylzuur, diclofenac, ibuprofen of naproxen. Het bloed van personen met dengue kan namelijk al dunner zijn.

Zika

Het Zika-virus is een infectieziekte die wordt overgedragen door de Aedes aegypti mug, dezelfde mug die ook dengue en chikungunya kan verspreiden. Hoewel de meeste infecties mild verlopen, heeft het Zika-virus wereldwijd veel aandacht gekregen door de risico’s, vooral voor zwangere vrouwen en hun partners. In deze blog bespreek ik wat Zika is, de symptomen, de mogelijke complicaties, hoe het zich verspreidt, en wat je kunt doen om jezelf en je partner te beschermen.

Het Zika-virus werd voor het eerst ontdekt in de Zika-bossen van Oeganda in 1947. Jarenlang bleef het virus vrij onbekend en beperkte de verspreiding zich tot enkele regio’s in Afrika en Azië. Pas in 2015 veroorzaakte het virus een grote uitbraak in Zuid-Amerika, waarbij het werd gelinkt aan ernstige geboorteafwijkingen, met name microcefalie – een aandoening waarbij baby’s worden geboren met een abnormaal klein hoofd en hersenschade.

De symptomen van Zika zijn meestal mild en lijken op die van andere virusinfecties zoals dengue. Veelvoorkomende symptomen zijn: koorts, huiduitslag, rode ogen, spier- en gewrichtspijn en vermoeidheid en hoofdpijn.

Symptomen duren meestal enkele dagen tot een week en verdwijnen vanzelf. Interessant is dat veel mensen die besmet raken met Zika geen symptomen vertonen, waardoor het moeilijk kan zijn om te bepalen of iemand het virus draagt.

Zika is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen omdat het virus de placenta kan passeren en de foetus kan infecteren. Dit kan leiden tot microcefalie en andere ernstige geboorteafwijkingen. Maar niet alleen vrouwen kunnen Zika doorgeven; ook toekomstige vaders spelen een rol. Het virus kan namelijk in sperma langer aanwezig blijven dan in bloed, soms wel tot 3 maanden na de infectie. Mannen die besmet zijn geweest, kunnen het virus doorgeven via seksueel contact, zelfs als zij zelf geen symptomen hadden. Daarom wij als reizigersverpleegkundige dat mannen die in een Zika-risicogebied zijn geweest, enkele maanden voorzorgsmaatregelen nemen (zoals condooms gebruiken) als zij een zwangerschap overwegen met hun partner.

De voornaamste overdrachtswijze van het Zika-virus is via muggenbeten van de Aedes muggen (tijgermuggen), die vooral overdag actief zijn. Naast overdracht door muggen kan het Zika-virus ook via andere routes worden verspreid, waaronder:

  • Seksueel contact, vooral via sperma waar het virus langer in kan blijven dan in bloed
  • Van moeder op kind tijdens de zwangerschap
  • Bloedtransfusies (hoewel dit zeldzaam is)

 

Zika komt voornamelijk voor in tropische en subtropische gebieden. Nu ik moet zeggen tegenwoordig zijn er nog weinig landen waar de tijgermug nog niet gespot is… Uitbraken zijn gemeld in landen in Zuid-Amerika, het Caribisch gebied, Zuidoost-Azië en delen van Afrika. En momenteel nu in 2024 is er een uitbraak in een deel van India. Reizigers naar deze gebieden wordt aangeraden om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen muggenbeten en om geïnformeerd te zijn over de laatste meldingen van uitbraken.

Als je symptomen hebt van het Zika-virus na een bezoek aan een risicogebied, zoals koorts, huiduitslag of rode ogen, neem dan contact op met een arts. Hoewel er geen specifieke behandeling is voor Zika, kunnen rust, voldoende hydratatie en pijnstillers helpen om de symptomen te verlichten. Vermijd het gebruik van aspirine of andere NSAID’s totdat dengue is uitgesloten, omdat deze middelen het risico op bloedingen kunnen verhogen.

Het Zika-virus kan mild lijken, maar het brengt serieuze risico’s met zich mee, vooral voor zwangere vrouwen en hun partners. Door op de hoogte te blijven van risicogebieden, voorzorgsmaatregelen te nemen tegen muggenbeten en bewust te zijn van de symptomen en verspreidingsrisico’s, kun je jezelf en je partner beschermen. Informeer jezelf goed als je naar tropische gebieden reist en neem de nodige voorzorgsmaatregelen om een gezonde en veilige reiservaring te garanderen.

Er is momenteel geen vaccin tegen het Zika-virus, dus preventie draait volledig om het vermijden van muggenbeten en het minimaliseren van andere risico’s. Hier zijn enkele effectieve maatregelen: Gebruik muggenwerende middelen met DEET of andere werkzame bestanddelen. (Zwangere vrouwen mogen maar tot 30% DEET gebruiken). Draag bedekkende kleding zoals lange mouwen en broeken, vooral tijdens de dag als de Aedes mug actief is. Slaap onder een muskietennet of gebruik horren om muggen buiten te houden. Vermijd reizen naar Zika-gebieden als je zwanger bent of zwanger wilt worden. Seksuele bescherming: Gebruik condooms als jij of je partner mogelijk is blootgesteld aan het Zika-virus, vooral als een zwangerschap gepland is.

Wie mag welke DEET?

Hi!

Ik ben Bronke, schrijfster van reisgierig.be. Reisgierig.be is mijn uit de handgelopen hobby en mijn grote passie, maar daarbuiten werk ik nog full-time als reizigersverpleegkundige in Utrecht. Wil je graag meer te weten komen over mij?

Volg Reisgierig ook op jullie socials via deze links:

Meer weten over

Hi!

Ik ben Bronke, schrijfster van reisgierig.be. Reisgierig.be is mijn uit de handgelopen hobby en mijn grote passie, maar daarbuiten werk ik nog full-time als reizigersverpleegkundige in Utrecht. Wil je graag meer te weten komen over mij?

Volg Reisgierig ook op jullie socials via deze links:

Video

Inspiratie

Colombia

Heb je deze bestemmingen al

Ontdekt?