Hoofdpijn of hoogte

Sommige delen van Colombia, met name in de Andesregio, liggen op grote hoogte. Maar ook als je aankomt in Bogota, met een hoogte van 2600m ga je zeker voelen dat er iets anders in de lucht hangt. Namelijk minder zuurstof! Het is belangrijk om met deze hoogte goed te acclimatiseren en te blijven drinken. 

Het is logisch dat je je in Bogota een beetje vermoeid voelt, misschien net iets meer benauwd voelt, dit komt doordat het vrij hoog ligt. Bij aankomst is het wel moeilijk te onderscheiden van je jetlag haha. Belangrijk is om bij hogere gebieden in Colombia voldoende te blijven drinken (geen alcohol) om zo hoogteziekte te voorkomen. Zie hiervoor meer informatie op de pagina ‘reisgierig en gezondheid’

Sommige delen van Colombia zijn ook wel extra hoog gelegen. Tijdens onze reisroute verbleven we niet boven 3000m. Indien je de route een beetje aanpast en je wel naar een hoger gelegen gebied gaat en vooral verblijft, informeer je over hoogteziekte en eventuele medicatie hiervoor.

Spaans leren

Spaans spreken maakt je reis leuker maar zeker makkelijker en veiliger. In heel veel andere reisblogs lees je dat Spaans spreken geen must is voor Colombia. Ik heb hier precies net een andere mening over. Een must is misschien een groot woord maar Spaans kunnen spreken maakt je reis wel een stuk makkelijker en leuker. Tijdens onze reis kwam ik erachter dat Colombianen over het algemeen vrij slecht Engels spreken. Het is niet dat je je niet kan behelpen maar soms maakt dit het communiceren wel lastig. Zo stap je bijvoorbeeld achterop bij een motortaxi, vraagt hij van alles en heb je geen idee waar hij je naar toe brengt, hoeveel hij ervoor vraagt, …. Dit kan voor misverstanden zorgen en hier zit je absoluut niet op te wachten.  

Gelukkig sprak mijn vriend goed Spaans waardoor onze reis naar mijn gevoel een stuk soepeler verliep. Je kan hierdoor namelijk vragen stellen indien er tijdens de reis iets onduidelijk is of je kan gewoon gezellig een praatje maken met de buschauffeur en hierdoor meer te weten komen over het leven in Colombia. Ook waarderen de Colombianen als je probeert om Spaans te praten, ze hebben geduld en helpen je indien je niet uit je woorden komt. 

Dus ik zou zeggen je moet absoluut geen privélessen Spaans volgen voor je reis naar Colombia maar een maandje of 2 Duolingo voor je reis om de basis te begrijpen is zeker een must. Je gaat me zeer dankbaar zijn en bovendien is het zo een mooie en best makkelijke taal om te leren!

Avontuurlijk

Je kan je reis van tevoren heel uitgebreid plannen en voorbereiden maar toch loopt de route vaak anders dan verwacht. Colombia is dan ook een land vol verrassingen en het kan gebeuren dat je je plannen last minute moet aanpassen vanwege onverwachte weersomstandigheden, feestdagen die je over het hoofd hebt gezien, wegafsluitingen of andere onvoorziene omstandigheden. Ook op de terugweg naar huis hebben we dit maar al te goed ervaren. In Bogota hadden we namelijk 15u vertraging vanwege te weinig cabinepersoneel. Dus keep in mind dat reis wel eens langer of korter kan zijn dan je verwacht! 

Niet alleen flexibel zijn is een must voor reizen doorheen Colombia maar je moet ook avontuurlijk ingesteld zijn. In je planning staat bijvoorbeeld dat je van de ene plek naar de andere plek een taxi neemt, lekker relaxed een Uber bestellen. Op dat moment kom je erachter dat er helemaal geen Uber rijdt in deze streek, dan moet je soms een heel stuk te voet op pad of kan je vragen aan het hotel om een motortaxi te regelen.

Ik vergeet nooit meer dat ik in Tayrona park op een crossmotor gezet werd en tijdens de rit voor mijn leven heb gevreesd doordat we midden in de jungle aan een torenhoge snelheid door de modderpaden reden, halleluja dat ik nog leef! Of opeens stopt de bus van Salento naar Bogota in een verlaten stukje stad omdat de bus defect was. Op zo een moment moet je avontuurlijk en flexibel zijn om je ideeën van de planning los te laten en de route op een andere manier voort te zetten.

Als je niet zo avontuurlijk bent, kun je het beste op één plek in een fijn hotel blijven en gewoon genieten van het heerlijke weer. Maar als je van plan bent om door het land te reizen, moet je wel een avontuurlijke instelling hebben! 

Kaart of cash

Mijn eerste tip voor geldzaken in Colombia is zoals in veel andere buitenlandse bestemmingen. Ten eerste wissel namelijk nooit al euro’s in Colombiaanse pesos op de luchthaven van vertrek, dit komt bijna altijd duurder uit. Neem desnoods euro’s mee en wissel het in Colombia zelf. Belangrijk is dat je bij aankomst in Colombia onmiddellijk zorgt dat je geld gaat wisselen of geld gaat afhalen bij een bankautomaat. In Colombia accepteren ze niet overal creditcards, zeker niet buiten de grote steden. 

Cash geld op zak hebben is dus zeker een must, maar ook weer niet te veel in verband met je eigen veiligheid. Geldautomaten accepteren vaak internationale kaarten, maar houd rekening met eventuele transactiekosten. Probeer in de steden de transactiekosten te vergelijken, zo kan je het voordeligste geld afhalen, haal ook het best in een keer voldoende geld af, zo voorkom je dat je een keer ergens niet kan betalen indien ze geen kaart accepteren. 

Veilig of niet

‘’Wat gaat ge daar nu zoeken, dat is toch een heel gevaarlijk land, hedde gij Netflix niet gezien?” dat is vaak de eerste reactie van mensen die horen dat je doorheen Colombia gaat reizen. Wees gerust, ze hebben het goed mis. Natuurlijk is Colombia niet het meest veilige land maar ook zeker niet zo onveilig dat je er niet doorheen kan reizen. In de reisroute van reisgierig.be zijn alle bestemmingen tot op heden veilig om te bezoeken. Op de website van de overheid kan je actuele informatie terugzien welke gebieden je om veiligheidsredenen wel echt moet vermijden tijdens je rondreis door Colombia. 

Je kan dus niet zomaar onbezonnen door elk klein onbekend straatje lopen, maar je kan alsnog wel zelf wat ontdekken. Belangrijk in Colombia is om je gezond verstand te gebruiken. Ga als meisje dus niet helemaal alleen in het donker door Bogota of Medellin lopen, maar met een grote groep backpackers is dit geen enkel probleem. Natuurlijk kan er altijd wat vervelends gebeuren op vakantie maar dat kan in België ook zo zijn. Toch moet je niet alleen in het donker alert zijn maar in de grote steden ook overdag. Maar geloof me ik voelde me 1000x onveiliger in het bootje naar Rosario eilanden dan wanneer ik doorheen Medellin liep haha!

Conclusie: Hoewel Colombia de laatste jaren aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt op het gebied van veiligheid, is het nog steeds belangrijk om waakzaam te blijven. Bewaar je waardevolle spullen op een veilige plek, vermijd afgelegen gebieden ’s nachts en blijf op de hoogte van de lokale omstandigheden. Het is natuurlijk nog niet het nieuwe Azië waar je amper moet nadenken over je eigen veiligheid. Het is dus wel een heel anders soort reis dan rondreizen doorheen Vietnam. Alsnog zeker wel de moeite waard!

Openbaar vervoer

Colombia heeft een goed ontwikkeld netwerk van bussen, treinen en binnenlandse vluchten, wat reizen tussen steden gemakkelijk maakt. Medellin is niet voor niets zo trots op hun eigen metronetwerk. Verken de verschillende vervoersopties en kies degene die het beste bij je reisroute past. Wij hebben voornamelijk gebruikgemaakt van binnenlandse vluchten met Latam of Avianca, de bussen via Redbus en taxiritten via Uber. Dit is allemaal super vlot verlopen.

Indien je graag Uber wil gebruiken tijdens je reis raad ik aan om eerst een lokale simkaart te kopen zodat je overal waar je ook bent je Uber kan ‘bestellen’. Het voordeel van Uber is dat je onmiddellijk kan zien wat het ritje je gaat kosten, je kan reviews lezen over de chauffeur en je ziet precies hoelang het nog duurt voor die bij je locatie is. Officieel is Uber verboden in Colombia maar in de grote steden merk je hier niets van, hier wordt het namelijk nog heel veel gebruikt, handig toch! 

Wij hadden twee binnenlandse vluchten en bij we alle twee werden er last minute tijdwijzegingen gemaakt, niet bepaald handig voor je planning. Niets aan te doen, zoals ik al zei moet je in Colombia heel flexibel zijn. En ohja de bussen rijden niet op feestdagen. Wij stonden op 1 januari in Santa Marta om naar Palomino te gaan maar helaas pindakaas kwam er geen bus opdagen, toen werd het een (helaas dure) Uber. Goed om met je reisplanning rekening te houden. Ik weet niet of dit ook geldt voor zondagen. 

Wat neen je mee?

Dat kan van wandelschoenen gaan, muggenspray tot een wereldstekker. Het is belangrijk om je voor een reis doorheen Colombia je toch een beetje voor te bereiden. Onderaan kan je onze reispaklijst van Reisgierig terugvinden, hier staan namelijk de basics is om zeker niets te vergeten en gerust op reis te vertrekken. 

In Colombia hanteren ze de type A en B stopcontacten. Zonder de juiste adapter zullen je Belgische apparaten dus niet werken. Het is dus de wereldstekker met de twee platte ijzerkes. Wat ook handig is om een universele wereldstekker te kopen, zo zit je nooit mis. Worst case, moest je de stekker vergeten zijn, kan je voor een klein prijsje een stekker kopen bij een lokaal winkeltje. 

Muggenspray met DEET in is heel belangrijk. Doordat er in het land een uitbraak is geweest van Dengue en de mug nu nog vaak voorkomt in het land, is het belangrijk om je overdag goed in te sprayen met DEET. Want van dengue wordt je absoluut niet gelukkig, vaak lig je dan wel wekenlang ziek in bed en dan kan je je reis niet voortzetten. Bekijk voor meer informatie ‘reisgierig en gezondheid’

Voor Colombia kan het soms lastig zijn om je koffer in te pakken met de juiste kleding. Aan de Caribische kust is het bloedheet en dan is het net fijn om kleedjes mee te nemen maar in Bogota kan het net vrij koud zijn in de avond doordat het vrij hoog ligt en hier heb je dan weer een jas nodig. Mijn advies: Neem vanalles mee maar toch voornamelijk zomerkledij, over het algemeen is het vaker warm dan koud! Vergeet ook zeker je wandelschoenen niet voor de hikes doorheen Salento. Bekijk voor alle handige kledingtips mijn reispaklijst hier

Zelf plannen

Mijn voorkeur gaat bijna altijd uit naar backpacken want dit is goedkoper, avontuurlijker en zo leer je jezelf ook het beste kennen en uitdagen. Natuurlijk is Colombia geen easy peasy Zuidoost Azië. Dus ben je toch niet zo flexibel en avontuurlijk aangelegd of ga je alleen maar vind je Colombia te spannend dan zou ik voor een georganiseerde reis kiezen. 

De bekende reisroute in Colombia is heel makkelijk te bereizen. Hou er rekening mee dat Colombia een heel groot land is en dat je eigenlijk minimaal 3 weken nodig hebt om de highlights te zien. Wij hebben het dus aan een high speed tempo gedaan maar ik zou aanraden om het toch wat rustiger aan te pakken. Bekijk hiervoor beneden onze reisroute, hierbij staat aangegeven hoeveel dagen het ideale zou zijn per plekje in Colombia. 

Dus ben je avontuurlijk aangelegd en heb je al wat buitenlandse vakantie-ervaringen, dan zou ik zeker zeggen: ga heerlijk backpacken! Want in Colombia heb je veel luxe hostels waar je heerlijk kan vertoeven en ook heel snel andere reizigers ontmoet, dat maakt het nog eens een stuk gezelliger! Het is misschien soms net iets meer uitzoekwerk hoe en waar je het beste naar toe kan gaan maar geloof me maar, Colombia is zeker het spannende uitzoekwerk waard! Voor meer tips om je eigen reis naar Colombia te plannen lees hier beneden verder. 

Hi!

Ik ben Bronke, schrijfster van reisgierig.be. Reisgierig.be is mijn uit de handgelopen hobby en mijn grote passie, maar daarbuiten werk ik nog full-time als reizigersverpleegkundige in Utrecht. Wil je graag meer te weten komen over mij?

Volg Reisgierig ook op jullie socials via deze links:

Meer weten over

Hi!

Ik ben Bronke, schrijfster van reisgierig.be. Reisgierig.be is mijn uit de handgelopen hobby en mijn grote passie, maar daarbuiten werk ik nog full-time als reizigersverpleegkundige in Utrecht. Wil je graag meer te weten komen over mij?

Volg Reisgierig ook op jullie socials via deze links:

Video

Inspiratie

Colombia

Heb je deze bestemmingen al

Ontdekt?